Akademisyenlerini ‘karşı bildiri’ci MHP’li üye soruşturacak

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki barış akademisyenlerini soruşturacak heyetin üyeleri dikkat çekiyor.

Metehan UD
İzmir

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde barış imzacısı akademisyenler hakkında açılan soruşturmaya atanan üyeler dikkat çekti. İki üye karşı bildiri olan Vatansever Türk Aydınları Bildirisi’ne imza atarken yine üyelerden biri MHP’nin milletvekili adaylarındandı.

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attıkları için Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki görevlerinden uzaklaştırılan 12 akademisyen hakkında başlatılan soruşturma devam ediyor. Soruşturma açıldıktan 23, açığa alınmalarının üzerinden 6 ay geçtikten sonra akademisyenlere ilk defa yazılı tebligat yapılarak ifade vermeleri istendi.

23 aylık zaman diliminde Dokuz Eylül Üniversitesi 3 farklı rektör tarafından yönetilirken, birçok soruşturma komisyonu üyesi komisyon üyeliğinden çekildi ya da komisyon üyeleri değiştirildi. Gönderilen tebligatlarda komisyon üyelerinin bir kez daha değiştiği görüldü. Komisyon başkanlığına Rektör yardımcısı Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik getirilirken komisyonun diğer üyelerinin kimliği de dikkat çekti.

Yeni atanan komisyon üyeleri İBBF İktisat Bölümü’nden Prof. Dr. Recep Kök, İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Himmet Konur ve Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Akgün. Komisyon üyelerinden Recep Kök ve Himmet Konur’un “Vatansever Türk Aydınları Bildirisi”nde ya da kamuoyunda bilinen adıyla “karşı bildiri”de imzası bulunuyor. Yine Recep Kök, 7 Haziran 2015 seçimlerinde MHP’nin İzmir milletvekili adaylarından biriydi.

 

Barış imzacısı akademisyenlerin YÖK kanunu ve ilgili mevzuatın hangi maddesi ile suçlandığı da belli değil. Soruşturma evraklarında herhangi bir suçlama bulunmuyor. İmzacı akademisyenler ise usul yönünden birçok eksiklik bulunduğu ve ne ile suçlandıkları belirtilmediği için avukatlar aracılığıyla itiraz dilekçesi verdi. Önceki komisyon başkanı hazırladığı raporda söz konusu imzanın akademik ve ifade özgürlüğü olduğunu vurguladı ve ifadeye çağırmadan soruşturmayı sonlandırdı. Ancak bu rapor dikkate alınmadı yeni komisyon kuruldu.

‘CEZA VERMEYE UYGUN ÜYELER SEÇİLDİ’

Komisyon üyelerinin kimliğini İktisat Fakültesi’ndeki görevlerinden uzaklaştırılan Araştırma Görevlileri Aydın Arı ve Dr. Nuri Erkin Başer gazetemize değerlendirdi. Ceza vermeye uygun üyelerin tercih edildiğini düşündüğünü belirten Aydın Arı, “Olaya tarafsızca bakan önceki komisyon başkanının imzalarımızı akademik ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendiren raporuna rağmen ceza verebilecek üyeler seçilmiş gözüküyor. Önceki komisyon başkanı ön ifadeye bile çağırmadan ceza vermenin uygun olmadığını dile getirdi. Soruşturmasını bitirdi ancak hükümetin baskısı ile yeni bir komisyon kuruldu. Mevcut disiplin mevzuatına göre ne ile suçlandığımız belli değil. Kanunsuz suç ve ceza olamaz. İtirazlarımızı yaptık ama yeni bir düzenleme yapmadan, ifademizi almadan ceza isteyerek soruşturmayı sonlandırabilirler” dedi.

‘KRALDAN DAHA KRALCI BİR KOMİSYON’

Dr. Nuri Erkin Başer de “Kraldan çok kralcı bir komisyonla karşı karşıyayız” dedi. Başer, “Komisyon üyelerinden Recep Gök bizi üniversiteden tanıyor ve kendisine bizimle ilgili bir misyon biçmiş. Komisyon üyesi olmaması gerekiyor. Ortadan düşmanlık var. Elinden geleni ardına koymayacağını düşünüyoruz. Ama en son kararın Ankara’da olduğunu biliyoruz. Bizim yapmamız gereken politik duyarlığı olan muhalefeti örgütlemek. Dokuz Eylül’de tekrardan olacaksak bu gerekiyor. Mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı.

Kaynak: evrensel.net